07 januar, 2015

Kemien overalt

Vi finder kemi stort set overalt. Vi tænker bare normalt ikke over det.
 Skrevet Af: Thor Arentoft
Ikke-navngivet Kemien findes overalt. Madlavning er udelukkende kemi. Men sådan tænker man normalt ikke. Man blander bare ingredienserne, og tænker ikke mere over det. Men bag denne simple handling, gemmer der sig en mængde mere eller mindre komplekse kemiske reaktioner, der f. eks. får en dej til at hæve.

Dejen hæver ved, at gærcellerne formerer sig. Vandet skal helst være lunken, da gærcellerne så arbejder bedre. De bliver simpelthen til flere og flere celler. Under processen udvikler de luftarten kultveilte, også kendt som CO2, som så får dejen til at hæve.
Kemi kan være mange ting, lige fra rensning af vand til forbrændingsmotorer. Kemi kan være nyttigt, og det kan være skadeligt. Meget skadeligt. I gamle dag brugte man f. eks. det flydende metal kviksølv i plumper. Dette er jo ikke særligt sundt, da kviksølv har svært ved at komme væk fra kroppen, når først man har fået det indenbords, og dermed kan det føre til farlige mutationer, altså forandringer i cellerne. Det er også ved mutation, at kræftceller opstår. I dag er man heldigvis gået over til bedre midler, nemlig plastik og porcelæn.
Men kemien har også smukke sider. Et eksempel er den berømte ”Clock Reaction”, der på et splitsekund efter et antal sekunder skifter vands farve fra klar til fuldstændig mørkeblå. Eller hvad med rensning af sølvtøj ved hjælp af saltvand? Kemi er mange ting, og har altid fascineret mennesket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Skriv, hvad du synes om denne artikel.